celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber kdv iadesi
Ana Sayfa Yaşam 27 Haziran 2024 128 Görüntüleme

Bulut Çözümleri Nedir? Bulut Çözümlerinin Avantajları

Teknolojinin iş piyasasındaki en göze çarpan uygulaması bulut programıdır. Bu bağlamda son dönemlerine en merak edilen ” Bulut çözümleri nedir” sorusudur. Bulut programı olarak Cloud yazılımı internet aracılığı ile çalışmaktadır. Rahat erişilebilirliğinin yanı sıra temel teknik bilgilerle bulut programını kullanabilirsiniz. Fiziksel sabit disklere ihtiyaç duymadan program üzerinden verilerinizi kontrol edebilirsiniz. Depolama, yedekleme ve başka bir cihaza veri paylaşımı bulut yedekleme programının işlevleri arasında yer alır. Özellikle yedekleme süreci otomatik olarak yapay zeka (AI) tarafından gerçekleştirilir. Yapılması gerekenler arasında ilk sırada yedeklenecek verilerin seçilmesi yer alır. Ardından verilerin ne sıklıkla yedekleneceği belirlenmelidir. Kullanıcılar arasında bağlantıyı ve paylaşımı daha güvenli hale getirmek için şirketler belli uygulamalar kullanmaktadır. Bu da “Bulut çözümleri nedir” sorusuna denktir. Cloud yazılımı hizmet ve dağıtım modelleri ile müşterisine çeşitli avantajlar sunmaktadır. Fiyat, kolay kullanım, güvenlik alt yapısı, hız ve veri takibi gibi pek çok alanda hizmet vermektedir.

Bulut Depolama Nedir?

Günümüzde en büyük ve kapsamlı bulut programına sahip Amazon 2006 yılında ilk kez bu yazılımı piyasa sunmuştur. Ardından 2008 yılında bulut programında yenilikler yapılarak kullanımının arttırılması amaçlanmıştır. Cloud yazılımı veri depolama ve yedekleme süreçlerinde şirketler için güvenli bir platform haline gelmiştir.  Gelişen teknoloji ve internet düzeninde işlevleri gün geçtikçe artmıştır. Sanal sunucular ile depolanan verilere her an ulaşabileceğiniz alt yapısı ile hizmet vermektedir. Bilgi Teknolojilerine (BT) olan ihtiyacı ortadan kaldıran bulut yedekleme programı yeniliklere ayak uyduran yazılımlardandır.  Bahsedilen avantajların yanı sıra personel, eğitim ve yazılıma önem veren platformlardandır.

Bulut Yedekleme Nasıl Çalışır?

Bulut çözümleri nedir” sorusunun yanı sıra nasıl çalıştığı da merak edilenlerdendir. Cloud yazılımı internet tabanlı çalışan veri platformlarındandır. Bulut programının iki ara yüzü vardır. Ön ve arka ara yüzü ile hizmet veren Cloud yazılımının kullanımı oldukça kolaydır. Teknik bilgilere ihtiyaç duymadan kullanım sağlayan alt yapısı şirketinizdeki iş yükünü azaltmaktadır. Sistemin ön ucu internet bağlantısı ile verileri buluta depolayan kısımdır. Web tarayıcıları ile bulutta depolanan bilgilere ulaşmanızı sağlayan alt yapı ön uçta bulunur. Fakat Cloud yazılımının ana bileşeni arka uçta bulunmaktadır. Arka uçta verilerin depolanmasına izin verilen sistem yer alır. Merkezi sunucular, veri tabanı ve bilgisayar sistemine sahip bölümdür. Bulut programının çalışması için vazgeçilmez sistemlerdendir. Bulut programında kullanılan merkezi sunucu sistem ve bağlantı kurulan cihazlar arasında köprü görevi görür. Sorunsuz bir şekilde bağlantı sağlamak için “ara yazılım” kullanılmaktadır. Cloud sağlayıcıları veri kayıplarını ve güvenlik ihlallerini en aza indirmek için bilgileri kopyalamaktadır.  Yedekler Buluta firması tarafından en uygun fiyatlarla verilen hizmetler müşteriyi memnun etmektedir.

Bulut Depolama Çeşitleri Nelerdir?

Bulut çözümleri nedir” sorusunun pek çok cevabı bulunmaktadır. Dağıtım modelleri olarak dört tane bulut programı bulunmaktadır. İhtiyacınıza göre değişen Cloud yazılımı beklentileriniz karşılar niteliktedir. Şirketlerin veri depolama ve yedekleme gibi işlevlerini kolayca gerçekleştiren sistemlerdir.

Genel Bulut (Public Cloud)

Genel bulut internet aracılıyla üçüncü taraf programlarından biridir. Hizmetlerini internet üzerinden veren platformdur. Web tabanlı E-posta, ofis uygulamaları, geliştirme ve depolama hizmeti verir. Günümüzde bilinen genel bulut (Public Cloud) programları arasında Microsoft yer alır.

Özel Bulut (Private Cloud)

Bulut kaynaklarının tek bir şirket tarafından kullanılmasıdır. Bulut yedekleme programının işlevleri arsında depolama, yedekleme ve paylaşma yer alır. Diğer bir adı şirket içi buluttur. Son teknoloji Cloud yazılımından farklı olan özel bulut Bilgi Teknolojisi (BT) ile aynı işlevi görmektedir. Bu sebeple işlevini arttırmak için sanallaştırma teknolojilerine başvurmaktadır.

Melez/Karma Bulut (Hybrid Cloud)

Adından anlaşılacağı gibi genel ve özel bulut yazılımının karmasıdır. Bulut programı ile bulutta olmayan alt yapı ve uygulamalar arasında bağlantı kurmayı amaçlar. Kritik iş süreçlerin özel bulutu kullanan yazılım verilerin kullanımı,  test edilmesi, arşivlenmesi ve geliştirilmesinde Public Cloud programını öne sürer.

Topluluk Bulut (Community Cloud)

Günümüzde çok fazla tercih edilmeyen Community Cloud yazılımı internet tabanlıdır. Birkaç şirketin ortaklaşa kullanabileceği yazılım diğerlerine göre daha az tercih edilir. Birden fazla şirketi olan kullanıcıların tercihleri arasında yer alabilir.

Bulut Yedekleme Hizmet Türleri Nelerdir?

Cloud yazılımı bilgi sistemlerine göre üçe ayrılır. IaaS, Paas ve SaaS hizmet türlerini bilmek ihtiyaçlarınızı belirlemeniz sağlayacaktır. İş hedefleriniz geliştirmede sizlere yardımcı olan yazılım şirketinizin verilerini arşivleyen alt yapıya sahiptir. Bulut çözümleri nedir sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz. IaaS bulut programının temel ve en esnek alt yapısına sahip hizmet platformlarındandır. Depolama, network ve sanallaştırma süreçlerini yöneten IaaS kullanıcısına çeşitli avantajlar sunmaktadır. Test etme ve geliştirme süreçlerini hızlıca geliştiren hizmet türlerindendir. Kullandığınız kadar ödeme fırsatı ile cüzi meblağlara IaaS hizmetinden yararlanabilirsiniz.

PaaS (Hizmet Olarak Platform)

IaaS hizmetine göre daha da gelişen bulut platformudur. Uygulama ve proje geliştiricileri için internet üzerinden yazılım araçları sunmaktadır. Temel hizmetlere ek olarak ara yazılımlar, veri tabanı yönetimi, geliştirme araçları ve iş zekası hizmetlerini de kapsamaktadır. Bunların yanı sıra sunduğu imkânlar göz önüne alındığında PaaS platformu programlama diliyle de hizmet verir.

SaaS (Hizmet Olarak Yazılım)

Sadece büyük işletmelerin değil dünyanın her yerinde şirketlerin kullandığı bulut hizmet platformları arasında bulunur. Kullanıma hazır ve internet tabanlı olan yazılımda kullandıkça öde politikası bulunmaktadır. Bunların yanı sıra kullanıcıdan ek bakım istememektedir. SaaS hizmetinde veriler bulutta depolanmaktadır.

Bulut Depolama Çözümleri Kullanım Alanları Nelerdir?

Bulut çözümleri nedir ve kullanım alanları nerelerdir?” sorusu kullanıcılar tarafından merak edilen konulardandır. Yeni uygulama oluşturmak isteyenlerin başvurabileceği uygulamalardandır. Web, API ve mobille birlikte uygulamaları dağıtabilir ve ölçeklendirebilirsiniz. Kullanım alanları arasında verilerin depolanması ve felaket durumunda kurtarılması yer alır. Özellikle orta ve küçük şirketlerin verilerin fiziksel sunucularda değil de internet tabanlı bulut programında sakladıkları görülür.  Ayrıca ihtiyacınız olan internete sahip bir cihazdır. Cloud yazılımı dünyanın neresinde olursanız olun kolayca ulaşabileceğiniz datalarınız kontrol etme imkânı sunar. Şirketinizde bulunan cihazların içerisindeki bütün verileri tek bir alanda toplayabilirsiniz. Makine öğrenimi ve yapay zeka (AI) hizmeti ile veri kontrolü gerçekleşmektedir. Minimum kullanıcı kontrolü ile verileriniz depolanır, yedeklenir ve erişime açılır. İstediğiniz an çalışanlarınız veri kısıtlılığını arttırabilir ve azaltabilirsiniz.

Bulut Yedekleme Avantajları Nelerdir?

Gelişen teknolojiye sağladığı uyum ve güvenlik alt yapısı şirketler için önemlidir. Datalarınıza 7/24 erişim sağlayabileceğiniz platform iş yükünü azaltır. Bunun yanı sıra fiziksel sunuculara ve BT ihtiyaç duymaz. İnternet tabanlı hizmet vermektedir. Yedekler Buluta firması tarafından Microsoft ve Amazon bulut programlarına sahip olabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Kişisel bilgisayarlarınızın yanı sıra istediğiniz her cihazdan erişim sağlanabilir. Veri güvenliği ve korunumu açısından hizmet veren cloud yazılımı şirketler tarafından kullanılmaktadır. Yedekler Buluta firması tarafından verilen bulut hizmetine en uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Ayrıca merak edilen “Bulut bilişimi nedir” sorusunun cevabı aşağıda verilmiştir.

Bulut sistemi nedir ne işe yarar?

Şirketlerin verilerini tek bir alanda toplayan bir uygulamadır. Depolama işleminin yanı sıra data yedekleme ile felaket durumlarda verilerin güvenliğini sağlar.

Bulut Yedekleme örnekleri nelerdir?

Google Aps (Google Dokümanlar), Office 365, Drophox, Evernote, Salesforce ve iCloud bulut programları günümüzde kullanılmaktadır. iCloud bulut programı işletim sistemi İOS ve Mac olan Apple cihazlarında kullanılmaktadır. Yedekler Buluta firması tarafından kullanılan Microsoft ve Amazon bulut programları ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır.

Bulut Yedekleme ne demek?

İnternet tabanlı, fiziksel sunucuya ihtiyaç duymayan bulut bilişimi verilerin güvenliğini sağlamaktadır. Günümüzde veri depolama sürecinde de büyük rol oynar.

Bulut Yedekleme hizmet modelleri nelerdir?

Bulut bilişim hizmet modelleri üç çeşittir. IaaS, PaaS ve SaaS hizmet platformları ihtiyacınıza göre işlev gösterir. Bu üç bilişim hizmet modelleri arasında en gelişmişi SaaS yazılımıdır. IaaS bulut programının temellini oluşturan hizmet modelidir.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.