Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden biri olan ve merkezi Ankara’da olan Makro Market kötüye giden ekonomiden olumsuz etkilendi ve iflasın eşiğine geldi.
1991 yılında Ankara’da kurulan süpermarketler zinciri Makromarket Türkiye’nin 13 farklı şehrinde toplam 192 mağazaya sahip ve perakende sektöründe 6. sırada yer alıyordu. Aile şirketi olarak kurulan ve 6 ortağı bulunan Makromarket 6 bine yakın kişiye de istihdam olanağı tanıyordu.
İflasın eşiğine gelen Makro Market’ten konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Özellikle son yıllarda perakende sektöründeki ve ülkemizdeki ekonomik gelişmeler, bizi de olumsuz etkilemiştir. Makro için bu geçici bir süreç olsa da çevremize olumsuz yansımaları oldu. Ödeme yapısı sürdürülemez hale geldi. Konuyla ilgili olarak daha detaylı bilgilendirme yapacağız.” ifadeleri kullanıldı.
OHAL nedeniyle iflas erteleme isteyemeyen Makromarket Konkordato talep etti.
KONKORDATO NEDİR?
Türkiye’de, iflas ertelemenin kullanılmaya başlandığı son 12 yıldan bu yana yok denecek kadar az. Bu, konkordatonun uygulaması zor ve riskli bir yöntem olmasından kaynaklanıyor. Konkordatoda, mali sıkıntıya giren şirket icra hukuk mahkemesine başvuruyor. İflas ertelemede süre 1 yıl olmasına karşın konkordatoda 3 aylık süre tanınıyor. Mahkemenin verdiği bu süre içinde atanan konkordato komiseri, alacaklılar ile masaya oturuyor.
Alacaklılara yapılan teklifte, borcun bir miktarından feragat etmeleri talep ediliyor. Alacak miktarının üçte ikisini temsil eden kişi ve kurumların sunulan teklifi kabul etmesi ile birlikte mahkeme konkordato kararı veriyor. Bu kararın tasdikini ise ticaret mahkemesi yapıyor. Ticaret mahkemesi alınan kararı tasdik ederse, borçlar belirlenen süre içinde ödeniyor. Ancak, mahkemenin, kararı tasdik etmemesi halinde şirket hakkında direkt iflas kararı veriliyor.