celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber kdv iadesi
Ana Sayfa Yaşam 17 Eylül 2022 360 Görüntüleme

Doktorluğun Zorlukları Nelerdir ?

Tıp mesleğinin zorlukları çoktur. Bunlar arasında stres, tükenmişlik, iş-yaşam dengesi eksikliği ve hastalarla vakit geçirememek sayılabilir. Ayrıca işte bir mesleki etik unsuru da vardır ve doktorlar bu tür zorluklar ve önceliklerle günlük olarak uğraşmak zorundadır. Ancak, bu zorlukların üstesinden gelmenin ve yaşam kalitenizi iyileştirmenin yolları vardır.

Doktorların Yaşadığı Zorluklar

Araştırmalar, personel sağlık doktorların diğer mesleklerdekilere göre akıl hastalığı ve intihar geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca hekimlerin diğer mesleklerdeki doktorlardan daha fazla stres yaşadıkları da tespit edilmiştir. Tıp mesleğindeki stresörlerin doğrudan akıl hastalığı ile ilişkili olduğu bilinmemekle birlikte, işlerinin kalitesini ve kişisel yaşamlarını etkileyebilirler.

Personel sağlık doktorlar yüksek stres düzeylerine katkıda bulunabilecek çeşitli faktörler vardır. Bunlardan biri işlerinden dolayı hissettikleri strestir. Bu onların zorlu programlarından kaynaklanmaktadır. Stresli bir çalışma ortamına sahip birçok insan var ve bunalmış ve tükenmiş hissetmek nadir değildir. Bir çalışma, tıp öğrencilerinin ve asistanların diğer mesleklere göre daha yüksek stres seviyelerine sahip olduğunu buldu.

Personel Sağlık Zorlukları

Tıp uzmanları, özellikle doktorlar ve hemşireler tükenmişlik riski altındadır. Bu durum onları fiziksel ve duygusal olarak etkileyerek hasta olmalarına veya normal çalışma yeteneklerini kaybetmelerine neden olur. Bireyin işini değiştirmesi veya mesleği bırakması o kadar şiddetli olabilir. Bununla birlikte, tükenmişliği önlemenin birkaç yolu vardır.

Tükenmişliğin en yaygın nedenlerinden biri zaman eksikliğidir. Hasta bakımında çok fazla zaman harcayan hekimler, hastalarını görmek için sahip oldukları kısa süreyi doldurabilmelidir. Sorun ister personel eksikliğinden ister hasta eksikliğinden kaynaklansın, hasta bakımına ayıracak zaman bulmak zor olabilir.

Doktorlar Taşeron Olarak İşe Girebilir mi?

İş-yaşam dengesi popüler bir kavram olsa da hekimler için zor bir gerçektir. Personel sağlık doktorlar ise taşeron olarak istihdam edilmemektedirler. Taşeron son dakika haberlerine göre doktorlar kamu kadrolarına istihdam edilmektedirler. Özellikle daha yeni doktorlar, büyük bir öğrenci kredisi borcuyla karşı karşıyadır ve borcunu ödemek için genellikle fazladan saatlerce çalışmaları gerekir. Buna rağmen, bazı pozisyonlar doktorların programlarını kişiselleştirmeleri için yeterince esnektir. Ayrıca, birçok kuruluş belirli zamanlama isteklerini karşılayacaktır.

Ancak, iş-yaşam dengesi eksikliğinden muzdarip olanlar sadece doktorlar değildir. Yakın tarihli bir araştırma, ABD sağlık sistemlerinin, çalışanlarına fayda sağlama konusunda diğer büyük sanayileşmiş ülkelerin gerisinde kaldığını gösterdi. Tıbbi izin gibi haklara erişimin bu eksikliği, ön saflardaki çalışanların iş-yaşam dengesini sağlama ve sağlıklarını koruma yeteneklerini sınırlar.

Doktorların Yaşadığı Zorluklar Gazete Manşetlerinde

Birçok hekim hasta bakımı için yeterli zamanlarının olmadığını bildirmektedir. Artan idari görevler ve elektronik belgeler zamanlarını yemeye devam ediyor. 1995 Commonwealth Fund gazete manşetleri ile, doktorların %41’i hastalarla geçirdikleri sürenin azaldığını bildirdi. Hastalarla yapılan toplantılarda harcanan doktor günlerinin sayısı son yirmi yılda azaldı ve her yaştan ve cinsiyetten hekim, hastalara daha az zaman ayırdığını bildirdi.

Ancak, bunu doktorlar için önemli bir sorun olarak kabul etti. Sonuç olarak, AMA, hastalarla daha fazla zaman geçirmeyi gerektiren bir politika yayınladı. Ödeme modellerinde önerilen değişiklik hekimleri de etkileyecek. Hekimlerin bağımsız olma riskleri ile istihdam edilme risklerini dengelemeleri gerekecektir.

Tıp alanında kariyer yapmak için başkalarının hayatlarını iyileştirme fırsatı da dahil olmak üzere birçok neden vardır. Ancak sağlık alanında bir meslek, büyük özveri ve dayanıklılık gerektiren zor bir seçimdir. Bir karar vermeden önce kendi motivasyonunuzu bilmek önemlidir. Örneğin, bir tıp doktoru insanlara ağrı ve hastalıkla baş etmelerine yardımcı olarak işlerinde yardımcı olabilir.

Motivasyona katkıda bulunan diğer faktörler arasında finansal ödül ve iş güvenliği yer alır. İlki, finansal ödüllerden daha pratik bir motivasyon olabilir.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.